dimecres, 28 de gener de 2009

PirenaAprofitant que aquests dies s'està realitzant, una petit activitat per conèixer millor què és  la Pirena i, de pas, conèixer el Pirineu, alguns esports de neu pocs coneguts i el nom i costums d'algun animalò de la fauna pirinenca. 

Primera part: Familiarització amb el tema
 1. Primer, doneu a cada alumne, un mapa mut d'Espanya i un mapa mut de Catalunya.
 2. Tingueu a l'aula, també, les versions grans i físiques d'aquests dos mapes i, si pot ser, alguns atles. Feu-los descobrir on són els Pirineus i feu que els dibuixin sobre el mapa d'Espanya i sobre el mapa de Catalunya.
 3. Potser alguns d'ells ja han estat en algun punt del Pirineu, feu-los parlar de quins són aquets llocs, com hi han anat? quantes hores han trigat per arribar-hi? què han vist? era estiu o hivern?
 4. Saben quins esports es poden practicar al Pirineu a l'estiu? a l'hivern? feu la llista a la pissarra.
 5. Hi ha muntanyes als seus països d'orígen? S'hi esquia? Ells i elles, saben esquiar? Saben anar en trineu?
 6. I els gossos? els agraden els gossos? quines races coneixen? com són? coneixen esports amb gossos? 
 7. Feu una brevíssima explicació sobre què es la Pirena (una carrera de gossos i trineus "múixing" i també d'esquiadors tirats per gossos, "esquí jòring") que travessa el Pirineu d'oest a est.
 8. Després, passeu al treball amb Internet. Per fer-lo cada alumne haurà de tenir els mapes on ha dibuxat els Pirineus i un document word obert a l'ordinador que anomenarà PIRENA i li servirà per fer un treball de vocabulari:
 • Clicar al Web oficial de la Pirena i buscar la informació per respondre:
 • quins dies se cel.lebra la Pirena aquest any? 
 • dibuxeu l'itinerari que segueix la carrera i els noms de les etapes.
 • quina etapa estan fent avui?
 • què és un "muíxer"? i un gos "haski"? i un trineu? i uns esquís? buscar quatre                  fotografies  a la web de Pirena, copiar-les i enganxar-les en el full de vocabulari.
 • buscar una fotografia de "múixing" i una altra d' "esquí jòring" , copiar-les i enganxar-les en el full de vocabulari, explicant  en què consisteixen  aquests esports , ni que sigui amb breus paraules.
 • buscar una fotografia que els agradi , copiar-la, enganxar-la, fer-ne una breu descripció  i explicar perquè l'han triat.
Segona part: Treball sobre el document vídeo. 

Ho podeu fer individualment o per parelles, al davant de l'ordinador o bé, a la classe, tots junts, mirant la pantalla si és que disposeu d'un canó. Us proposo un dels reportatges d'una de les etapes d'enguany, però no cal dir que podeu fer una activitat semblant amb qualsevol dels vídeos de diferentss  etapes que trobareu al web de la cursa. 
De cara a la seva utilització didàctica, cal advertir que els reportatges oficials de Pirena estan farcits d'anuncis comercials. Les preguntes que us suggereixo són només orientatives. Un consell: tingueu cura de no passar tot el document sencer i sempre de la mateixa forma. per donar agilitat a la activitat, combineu fragments amb diferents maneres de passar-lo: amb veu,  sense veu, fent preguntes prèvies perquè en busquin la resposta, etc...


Idees
 • Repassar , abans de veure el vídeo, les etapes de la Pirena i l'itinerari que han copiat en el seu full de treball. 
 • Posar la primera part del vídeo (imatge+veu) i preguntar si han escoltat de quina etapa estan parlant,  Si han pogut escoltar algun nom conegut. Un cop localitzat, que ho assenyalin en vermell o en algun altre color destacat al seu mapa.
 • Mirar sense escoltar (imatge sense veu) la resta de la mitja part del reportatge. Què han vist? Com van vestits? Quants gossos porta cada trineu? i cada esquiador? Quants guanyadors hi ha? Com es diuen alguns dels guanyadors? Han vist algun esportista amb alguna discapacitat?
 • Fer-los parlar de tot això, si és que es fa a classe, col.lectivament, i si es fa per parelles, fer-los parlar entre ells i escriure les respostes.
 • Mirar el fragment, ara amb veu (imatge+veu) i verificar les seves respostes. Quines informacions noves els aporta la veu?
 • Mirar la segona part del reportatge. Quin animal salvatge serà posat en llibertat? Quines són les seves característiques?
 • Els agradaria veure la Pirena en directe? 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada